Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang
- 15 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 10 tangkai cili kering
- 3 batang serai – diketuk
- 2 sudu minyak masak
- 1/2 inci belacan
- 4 cawan santan
- Garam dan gula
Bahan-bahan (ulam kerabu)
- Daun kesum
- Bunga kantan
- Kobis
- Kacang panjang
- Taugeh
Bahan-bahan (nasi)
- Beras
- Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)
Bahan-bahan (ikan)
- 4 ekor ikan kembung
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar lada hitam
- Garam dan gula
Bahan-bahan (kerisik)
- Kelapa parut
Cara-cara
- Untuk sambal – kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis bahan kisar dan serai selama 10 minit, kemudian masukkan belacan, santan, garam dan gula. Masak sehingga pekat.
- Untuk ulam kerabu – semua bahan dihiris nipis-nipis kecuali taugeh. Gaul hingga sekata.
- Untuk nasi – masak nasi seperti biasa, cuma tambah pewarna biru.
- Untuk ikan – rebus ikan sehingga lembut. Asingkan isi daripada tulang. Goreng isi ikan dan bawang merah tanpa minyak. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
- Untuk kerisi – goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
- Hidangkan nasi kerabu dengan telur masin, solok lada, ikan kering, ayam goreng atau keropok goreng. Lagi sedap kalau ada budu yang diperah limau nipis/kasturi.
Untuk yang berada di luar negara, tak semua bahan boleh dapat. Tapi boleh guna alternatif lain seperti ikan tuna / sardin ganti ikan kembung.
0 Response to "Resepi Nasi Kerabu"
Post a Comment